Omgeving

 

informatie over plaatsen aan de Moezel.

Cochem

Cochem is een van de bekendste en toeristische plaatsen aan de moezel.

Met mooie natuur, stoere berghellingen, cultuur en monumenten uit de middeleeuwen en natuurlijk de Moezel die de stad doorkruist is Cochem wellicht het bruisende hart van het Moezelgebied.

Het hoogtepunt (zowel letterlijk als figuurlijk) is de Rijksburcht van Cochem, dit kasteel is op loopafstand van het centrum via een steile bergwand (of met een pendelbus) snel te bereiken.

Verder is het hele centrum van Cochem een plaatje met vele historische gebouwen, een sfeervolle marktplaats waar mooie vakwerkhuizen rondom staan en gezellig door de vele winkeltjes en terrasjes welke op zondag ook geopend zijn.

Cochem ligt op een kleine 30 minuten vanaf de Steenenhoeve

 

Bernkastel

De plaats Bernkastel ligt op 54 km vanaf de Steenenhoeve.

De omgeving en natuur van de wijnstad Bernkastel-Kues zijn ideaal voor lange wandel- en fietstochten. Geniet van de panorama-uitzichten over het Moezeldal of wandel langs de rivieroevers. De binnenstad van Bernkastel-Kues met zijn historische marktplein is snel te bereiken en zeker de moeite van een bezoekje waard. Wilt u de stad verkennen met een gids dan kunt u elke donderdag deelnemen aan een rondleiding door de stadkern van Bernkastel. De rondleidingen worden gegeven van Witte Donderdag tot de eerste donderdag in november en de plaats van samenkomst is om 15.30 uur tegenover het Mosel-Gäste-Zentrum. Bekijk voor uw vertrek de evenementenkalender. In Bernkastel-Kues kunt u gedurende het hele jaar genieten van gezellig amusement en een uitgebreid cultuurprogramma.

Tips:

Bezoek het heemkundemuseum dat gevestigd is in de enige behouden stadspoort in Bernkastel-Kues

Maak een rondrit met de panoramatrein Burg-Landshut-Express

Proef heerlijke wijnen en bezichtig de wijnkelders bij een wijnbouwer in de omgeving van Bernkastel-Kues

  

Beilstein

Vlakbij Cochem vinden we het kleine plaatsje Beilstein (maar 200 inwoners), dat hoewel niet zo bekend als toeristische attractie toch ook zeer de moeite waard is om te bekijken.

Het heeft een zeer authentieke historische uitstraling met de vele vakwerkhuizen, historische gebouwen, de oude Joodse school en de synagoge. En heeft al meerdere malen dienst gedaan als decor in grote films.

Er zijn veel vaak kleine straatjes en smalle stegen waar gewandeld kan worden en er zijn veel vaak wat kleinere drink en eetgelegenheden te vinden.

Het centrum ligt onderaan de heuvel met wijngaarden, via steile trappen kan het Karmelietenklooster bereikt worden. Dit monnikenklooster in Gotische stijl bevat ook de HallenKirche der Karmeliter waarin we de zwarte Madonna vinden.

Bovenaan de heuvel vinden we de burchtruïne Metternich welke uitkijkt over de stad en de Moezel. We vinden hier een speciale 5 hoekige wachttoren van 14m hoog, welke beklommen mag worden. Samen met de diverse muren, de vuurplaats en de kelder die behouden zijn gebleven heb je een goede indruk hoe dit kasteel er vroeger uitgezien heeft.

Boven de ruïne ligt een Joodse begraafplaats

Vanaf hier heeft u prachtig uitzicht over de moezel.

 

Zell

Het Duitse wijnstadje Zell ligt aan een van de mooiste en grootste meanders van de Moezel. Geprangd tussen rivier en steile wijngaarden en ongeveer halfweg de twee toeristische stadjes Bernkastel-Kues en Cochem.

Je vindt heel wat wijnkelders in het stadscentrum maar ook in plaatsjes als bijvoorbeeld Kaimt en Merl. Je kan ook logeren bij wijnbouwers.

Door zijn unieke ligging heeft het plaatsje een schat aan wandelmogelijkheden door de wijngaarden.

Heel populair is de niet te lastige klim naar de Marienburg waar je uitzicht hebt over de beide zijden van de meander. Van hieruit kan je door de wijngaarden naar beneden waar een veerbootje je naar het schattig dorpje Pünderich met zijn vakwerkhuizen brengt.

Zell is vooral bekend om de Zeller Schwarze Katz. 

 

Trier

Iets verder weg maar gemakkelijk aan te reizen ligt op 95 km de indrukwekkende plaats Trier.

Trier het tweede Rome.... En zeer waarschijnlijk de oudste stad van Duitsland. Trier is een erg interessante, levendige en druk bezochte stad.

Elk jaar word de stad bezocht door duizenden toeristen. Dit omdat de stad een bijzonder aantrekkingskracht heeft doordat oud, modern, natuur en architectuur hier samengaan. De nu ruim 2000 jaar oude stad is na de verwoestingen van WO II voor het grootste gedeelte gerestaureerd. Het erfgoed van de Romeinse bloeitijd wordt actief en met fantasie beheerd.

Bezoek deze stad het is zeer de moeite waard.

Koblenz

In Koblenz gaat de Moezel over in de Rijn. Het is een pittoreske plaats met een aantal historische gebouwen. Deze gebouwen zijn haast allemaal beschadigd of verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel is in oude stijl herbouwd of gerestaureerd. Het geheel vormt een aangename entourage voor een stadswandeling.

Het is ook heerlijk wandelen over de promenade aan de Rijn. De landtong tussen de Moezel en de Rijn wordt de Deutsches Eck genoemd. Een kolossaal beeld van keizer Willem I domineert de Duitse hoek. Het betreft een replica van een werk van Bruno Schmitz uit het einde van de negentiende eeuw.

Maar ook voor een dagje winkelen is Koblenz met zijn moderne winkels zeer geschikt. Koblenz ligt op ongeveer 45 autominuten van de Steenenhoeve.

Boottocht op de moezel !

U kunt verschillende boottochten maken op de Moezel.

Op iets meer dan 20 auto minuten kunt u al opstappen om van de mooie moezel te genieten.